Naistentaudit ovat naiskysymyksiä

Naisen anatomiasta on historiassa kehitelty mitä mielikuvituksellisimpia teorioita, joista monia on käytetty välineenä naisten kontrolloimiseen ja alistamiseen. On uskottu, että naiset kärsivät peniskateudesta, he ovat epätäydellinen versio miehestä ja heidän sukupuolielimensä ovat kääntyneet tämän takia “sisään päin”.

Tämä on myös heijastunut suhtautumisena naisia koskettaviin sairauksiin kuten endometrioosiin ja vulvodyniaan. Keskiajalla naisia syyllistettiin kroonisista lantionpohjan kivuista ja uskottiin heidän haluavan vältellä töitä, olevan laiskoja ja päästään vialla. Hysterian uskottiin 1900-luvulle asti olevan tauti, joka johtuu kohdun vaeltamisesta ja liikehäiriöstä. Muun muassa näistä syistä naisia on jopa teloitettu, silvottu ja karkoitettu epäiltynä esimerkiksi noituudesta.

Käyn seuraavaksi läpi muutamia naisia koskevan sairauksia ja sitä, miten niihin suhtaudutaan tänä päivänä länsimaissa. Nämä eivät ole missään nimessä ainoita naisten sairauksia; voi olla, että osaa ei edes vielä tunneta.

Endometrioosia sairastaa Suomessa 200 000 tuhatta tyttöä tai naista, noin saman verran kuin Oulussa tai Turussa on asukkaita. Se on yhtä yleinen kuin astma tai diabetes. Endometrioosi on myös yksi alidiagnosoiduimmista sairauksista. Moni nainen kamppailee pitkään sen kanssa, että tulee uskotuksi ja otetuksi tosissaan. Kipuja monesti vähätellään eikä niitä haluta tutkia. Keskimääräinen aika diagnoosin saamiseen on noin 6–9 vuotta. Prosessissa voi mennä myös paljon pidempään, eikä potilas silloinkaan välttämättä saa oikeaa hoitoa. Sairaus aiheuttaa usein lamaannuttavia kipuja, lapsettomuutta ja seksuaalisia ongelmia.

Myös vulvodynia on hyvin alidiagnosoitu sairaus, josta kärsii noin 8–15 prosenttia naisista. On todettu, että 40 prosenttia vulvodyniasta kärsivistä diagnosoidaan ensin väärin.

Vaginismi voi olla osa endometrioosia tai vulvodyniaa, mutta se voi esiintyä myös ilman näitä. Se voi alkaa ilman mitään selkeää syytä, mutta on todettu, että sillä voi olla yhteyksiä seksuaalisen hyväksikäyttöön, tiukassa, uskonnollisessa yhteisössä kasvamiseen, ikäviin seksuaalisiin kokemuksiin tai muihin menneisyyden tapahtumiin.

Gynekologian tutkija, naistentautien ja synnytysten emeritusprofessori Jorma Paavonen avasi vuonna 1987 vulvapoliklinikan Naistenklinikalle. Hän oli ihmetellyt, miksei naisten kipuja oteta tosissaan. Paavonen oli esittänyt, että naistentautien vähäisen tutkimuksen taustalla on se, ettei naisten ongelmia ole lääkärikunnassa pidetty tarpeeksi tärkeinä.

Länsimaalaisena naisena, joka on kasvanut liberaalissa ympäristössä, olen monella tavalla etuoikeutettu. Olen sen vuoksi käyttänyt ääntäni puhuakseni naistentaudeista. Kärsin itse primäärisestä vaginismista ja PMDD:stä, joka on PMS:n hankalampi muoto. Olen joutunut kamppailemaan avun saamisen kanssa ja ihmettelemään, mikä minua vaivaa.

Minulle on suoraan sanottu muutamalta taholta, ettei kannata hakeutua hoitoon tiettyihin paikkoihin, koska niissä ei ymmärretä oireistani mitään. Olen saanut viestejä, joissa nainen ensimmäisiä kertoja koskaan kertoo jollekin sairastavansa jotakin edellä mainituista oireyhtymistä tai sairauksista. Osa on myös ilmaissut, että naistentaudit voivat olla isoja tabuja.

Työtä, tutkimusta ja avun saannin helpottamista naistentauteihin tarvitaan edelleen länsimaissa, puhumattakaan muusta maailmasta.

Vieraileva kirjoittaja

Lähdeviitteet:

“What is vulvodynia?” (BBC, 26.7.2018)
https://www.bbc.com/future/article/20180725-the-health-condition-vulvodynia-is-painful-and-misunderstood

”Vulvodynia” (HealthyWomen.org)
https://www.healthywomen.org/condition/vulvodynia

“Vulvodynia on huonosti tunnettu ja alidiagnosoitu sairaus, mutta apua on saatavilla” (Helsingin yliopiston Yliopisto-lehti, 18.11.2019)
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveempi-maailma/vulvodynia-huonosti-tunnettu-ja-alidiagnosoitu-sairaus-mutta-apua-saatavilla

”Endometrioosiviikko kertoo elämästä endometrioosin kanssa – Endometrioosia sairastaa jopa 200 000 naista Suomessa” (STT, 21.3.2019)
https://www.sttinfo.fi/tiedote/endometrioosiviikko-kertoo-elamasta-endometrioosin-kanssa-endometrioosia-sairastaa-jopa-200-000-naista-suomessa?publisherId=69817313&releaseId=69854579

“Moni lääkärikään ei tunnista endometrioosia – Dana Paredesin kivut alkoivat 14-vuotiaana, mutta oikeaa hoitoa hän sai vasta lähes nelikymppisenä” (Yle Uutiset, 24.9.2018)
https://yle.fi/uutiset/3-10416291

Tutkimukset:

Achour Radhouane, Jomli Rabaa, Nacef Fethi, Ouali Uta, Zgueb Yosra
(2019)
Cultural aspects of vaginismus therapy: a case series of Arab-Muslim patients
Cambridge University Press.
https://www.cambridge.org/core/journals/the-cognitive-behaviour-therapist/article/cultural-aspects-of-vaginismus-therapy-a-case-series-of-arabmuslim-patients/EB14A87F556D7D4B82D76A1BA8013C96

Nezhat Camran, Nezhat Ceana, Nezhat Farr
(2012)
Endometriosis: ancient disease, ancient treatments
American Society for Reproductive Medicine.
https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(12)01955-3/fulltext