Jäsenten vuoro: Kauneusihanteiden merkitys naisten ja tyttöjen hyvinvoinnille

Kauneusihanteet ovat aihe, josta on käyty paljon keskustelua naisasian sisällä erityisesti 2000-luvulla. Aiemmin keskustelu on liittynyt siihen, missä määrin populaarikulttuurin ja muotimaailman luomat kauneusihanteet aiheuttavat paineita ja jopa mielenterveyden ongelmia erityisesti nuorille tytöille. Nykyisin aiheesta keskustellaan etenkin sosiaaliseen mediaan liittyen. 

Laadimme muutamia kuukausia sitten jäsenillemme kyselyn, jossa kartoitimme jäsentemme omia kokemuksia aiheesta, kuten myös ajatuksia siitä, missä määrin kauneusihanteita vastaan taistelemista tulisi pitää naisasian kannalta olennaisena kysymyksenä. Tässä tekstissä käymme läpi kyselyyn vastanneiden jäsentemme ajatuksia aiheesta sekä pohdimme aihetta yleisellä tasolla.

Kauneusihanteet naisasiakysymyksenä

Naisasiaan liittyvässä teoreettisessa keskustelussa kauneusihanteisiin on ollut historiallisesti kahdenlaista suhtautumista. Radikaalifeministisessä liikkeessä kauneusihanteet nähdään haitallisina, sillä niitä pidetään yhtenä tapana rakentaa naisille rajoittunut sukupuolirooli. Sukupuoliroolit nähdään hierarkkisena järjestelmänä, jossa naisen rooli on sosiaalisesti rakennettu miehen roolia alhaisemmaksi. Radikaalifeminismissä tavoitteena on sukupuoliroolien purkaminen tämän hierarkian purkamisen nimissä, minkä vuoksi kaikkia sukupuolirooleja vahvistavia mekanismeja, kuten kauneusihanteita, pyritään aktiivisesti vastustamaan. Radikaalifeministisissä materiaaleissa nostetaan esiin myös kauneustoimenpiteiden aiheuttama fyysinen haitta ja kipu. (1)

Liberaalifeministisessä liikkeessä puolestaan vallitsee useampaa näkemystä kauneusihanteista. Perinteisesti kauneusihanteet on osin nähty olemassa olevana realiteettina, jota ei täysin ole mahdollista vastustaa tai purkaa. Tämä liittyy osin radikaalifeministisestä näkemyksestä poikkeavaan näkemykseen sukupuolirooleista: Liberaalifeministisessä ajattelussa sukupuolirooleja ei nähdä hierarkkisina tai kaksijakoisina siten kuin radikaalifeminismissä, minkä vuoksi niitä ylläpitäviä rakenteita ei ole yhtä olennaista vastustaa. Toisaalta nykyajan liberaalifeminismissä sukupuolirooleilla leikittely ja perinteisen nainen–mies -dikotomian ulkopuolella olevaan sukupuolirooliin asettautuminen ulkonäöllisesti, jopa lääketieteellisin menetelmin, nähdään tapana purkaa sukupuolirooleja ja vastustaa “heteronormatiivisia” kauneusihanteita. Samaan tapaan kauneusihanteita on pyritty laajentamaan esim. kehopositiivisuuden nimissä näiden ihanteiden täydellisen vastustamisen sijaan. Liberaalifeministisestä ja inklusiivisuutta korostavasta näkökulmasta on myös ajateltu, että sukupuoliroolit ja kauneusihanteet rajoittavat sekä naisia että miehiä yhtä lailla. (1, 2)

Jäsentemme näkemyksiä kauneusihanteiden merkityksestä

Kyselyyn vastanneista jäsenistämme suurin osa oli sitä mieltä, että kauneusihanteet ovat tärkeä kysymys naisasian kannalta nyky-Suomessa. Kysyimme jäseniltämme, kokevatko he, että kauneusihanteista olisi mahdollista päästä kokonaan eroon:

Ei ole. Ei ehkä tarpeen päästä kokonaan eroon, mutta tytöt pitäisi kasvattaa siihen että oma arvo ei ole sidoksissa ulkonäköön.

Tuskin kokonaan, jossain määrin tällainen kai kuuluu ihmisluontoon. […] Tällä hetkellä tilanne tuntuu olevan somen myötä pahempi, kuin esimerkiksi omassa nuoruudessa vuosituhannen alussa.

[…] [A]inakin on hyvä, jos asiasta puhutaan ja korostetaan, ettei kauneusihanteista piittaamattomuus tee ihmisestä vähemmän naista. 

[K]auneusihanteet vaihtelevat ajassa ja paikassa, ja valtavirrassa ja eniten vaikuttavat kulloinkin voimassa olevat naiseuden (ja mieheyden) stereotypiat, mutta oleellista olisi tiedostaminen ja sen ymmärtäminen, että jopa “feminismin”nimessä voidaan vaikuttaa ja manipuloida negatiivisesti.

Kyselyyn vastanneet jäsenemme nostivat siis esille sosiaalisen ympäristön, teknologian ja eri ideologioiden vaikutuksen kauneusihanteiden kiristymiseen. Jäsenemme eivät kuitenkaan nähneet ihanteista luopumisen olevan realistista. 

Jäsentemme kokemuksia kauneusihanteista

Kyselyyn vastanneista jäsenistämme suurimmalla osalla oli kokemus, että kauneusihanteet ovat vaikuttaneet heihin negatiivisesti. Useampi vastaaja nosti esille hoikkuuden ihannoinnin. Myös tunne omasta riittämättömyydestä ja jopa kehovihasta ilmeni jäsentemme vastauksista:

Varmaan äidiltäni olen perinyt hoikkuuden ihannoinnin ja hän jostain.

Laihuuden tavoitteluna ja vääristyneenä käsityksenä omasta koosta siihen liittyen.

Mitä nuorempi olin, sitä vähemmän arvostin ulkonäköäni.

Kun kysyimme jäseniltämme siitä, millä tavoin naisasialiikkeen tulisi toimia kauneusihanteita vastaan, jäsenemme nostivat esiin avoimen ja kriittisen keskustelun aiheesta. Jäsenemme korostivat useamman kysymyksen kohdalla ihanteiden merkitystä nuoriin tyttöihin:

[…] [E]tenkin tytöt kärsivät somen kauneusihanteista. Esim. Instagramissa voisi hyvä olla vastapainoa tälle oman itsensä korostamiskulttuurille, jossa nainen on yhtä kuin kauniit kasvot, isot rinnat tai iso takapuoli. 

Tällä hetkellä kapea ja stereotyyppinen naisihanne vaikuttaa jopa siihen, mieltävätkö tytöt itsensä tytöiksi vai haluavatko paeta feminiinisyyttä identifioitumalla toisin. 

Toisaalta poliittisena kysymyksenä ei niin tärkeä kysymys, mutta somen takia varmaan iso asia nuorten hyvinvoinnin kannalta.

Jäsentemme mielestä oli siis olennaista valistaa nuoria tyttöjä, ja parantaa näiden medianlukutaitoa kauneusihanteiden osalta. Nuorten tyttöjen kohdalla kauneusihanteiden ongelmallisuus tulee selkeimmin esiin, sillä nuoret ovat kasvaneet sosiaalisessa mediassa ja virtuaalisessa ympäristössä aivan eri mittakaavassa kuin vanhempi sukupolvi. Toisaalta nuorilla voidaan olettaa olevan vähemmän työkaluja ihanteiden vastustamiseen. Uutisoinnissa erityisesti TikTok ja Instagram on nostettu esiin tyttöjen kokemien paineiden aiheuttajina. Toisaalta paineita aiheuttavat nykyisin hyvin aidot filtterit, joita voidaan käyttää paitsi kuvissa, myös videoissa. Toisaalta sosiaalisessa mediassa esitellyt kauneudenhoitorutiinit ja trendituotteet voivat aiheuttaa pysyviä haittoja, kun niitä käyttävät aivan liian nuoret, usein jopa esimurrosikäiset tytöt. (3, 4, 5) 

Suurin ongelma kauneusihanteissa ei välttämättä olekaan se, että ne psykologisesti rajoittavat naisia ja tyttöjä tai vääristävät näiden maailmankuvaa, vaan niiden aiheuttamat konkreettiset haittavaikutukset naisten ja tyttöjen terveyteen. Vähimmillään kyse voi olla erilaisten kosmetiikkatuotteiden kemikaalikuormasta tai ripsienpidennyksien aiheuttamasta silmätulehduksesta (6, 7), äärimmillään taas kauneusleikkauksista, jotka aiheuttavat pysyviä vammoja tai jopa kuoleman (8, 9). 

Aikuisen naisen on helpompaa suhtautua kriittisesti erilaisiin kauneustuotteisiin ja -palveluihin, mutta on surullista, jos nuorten tyttöjen harkitsemattomat kulutuspäätökset aiheuttavat jopa elämänmittaisia terveyshaittoja. Kauneustuotteiden ja -palveluiden käyttö on harvoin ilmaista, minkä vuoksi voidaan kyseenalaistaa sitä, minkä verran naisten tulisi käyttää rahaansa näihin palveluihin. Erilaisten kauneusihanteiden keksiminen sosiaalisessa mediassa ei ole välttämättä viatonta hupia, vaan niiden taustalta voi löytyä yritys, jonka intressinä on luoda ongelma ja samalla tarjota siihen ratkaisu jotain tuotetta myymällä. Kulutuskriittisyys nousi myös esille jäsentemme vastauksissa:

Pääasiassa aiheuttamalla tyytymättömyyttä omaan ulkonäköön, aiheuttamalla tarpeita ostaa erilaista kosmetiikkaa/muotia koska sitä “odotetaan minulta”. [Vastauksena kysymykseen Millä tavoin kauneusihanteet ovat vaikuttaneet sinuun?]

Vaikealta se tuntuu, kun naisten esineellistämisellä myydään kaikenlaista, edelleen.

Yhteenvetoa

Jäsentemme vastauksista kyselyymme voidaan päätellä, että osa jäsenistämme toivoo keskustelun edistämistä myös kauneusihanteista, vaikka yhdistyksemme toiminnan pääpaino onkin muissa kysymyksissä, kuten naisiin kohdistuvassa väkivallassa ja naisten sananvapaudessa. Jatkamme siis aiheen seuraamista.

On mahdollista, että diskurssi kauneusihanteista on muodostunut trendi-ilmiöksi länsimaisessa naisasiakeskustelussa 2000-luvulla juuri siksi, että kuluttajuudella, sosiaalisella medialla ja ulkonäöllä on suuri merkitys länsimaisessa kulttuurissa. Koska naisiin kohdistuvat muut negatiiviset ilmiöt, esim. väkivalta, eivät saa yhtä suurta palstatilaa kuin kiillotetut mainos- ja somekuvat, nämä ilmiöt voivat unohtua naisasiakeskustelusta tai näyttäytyä olennaisempana kysymyksenä kuin ne ovatkaan. Ongelmallista on, jos muilla osa-alueilla ansiokkaan naisasianaisen poliittinen toiminta ja saavutukset kyseenalaistetaan vain siksi, että hän yksilönä vaikuttaa noudattavan kauneusihanteita. 

Naisten rintama ry on poliittisesti ja ideologisesti sitoutumaton yhdistys, mikä tarkoittaa sitä, että emme suoraan noudata toiminnassamme mitään tässä tekstissä esiteltyä feminististä ideologiaa. Tarkoituksenamme on edistää suomalaista naisasiaa faktoihin perustuen. Tämän vuoksi pidämme tärkeänä selvittää jäsentemme näkökulmia erilaisista naisasiaan liittyvistä kysymyksistä, ja edistää keskustelua sekä yhdistyksemme sisällä että laajemmin suomalaisessa yhteiskunnassa näistä aiheista. 

Muita jäsenillemme tärkeitä naisasiakysymyksiä olemme aiemmin kartoittaneet blogitekstissämme Mikä on tärkeää? – Naisten rintama ry:n jäsenten vuoro.

Lähteet:

1 Jeffreys, Sheila: Beauty and Misogyny – Harmful cultural practices in the West (Routledge, 2005)

2 IL: ”Mikään ei maistu niin hyvältä kuin miltä laihuus tuntuu” – Kehoideaalit aiheuttavat valtavaa häpeää  https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/0c961266-6215-4572-9788-9caaad26f52d

3 HS: “Apteekeissa havaittiin nuorten tyttöjen ostavan anti-age-tuotteita” (27.3.2024) https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010321739.html

4 HS: “Villitys 10-vaiheiseen ihonhoito­rutiiniin näkyy ihotauti­lääkärin vastaan­otolla” (2.2.2024) https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000010087771.html

5 Brig Newspaper: “TikTok’s unrealistic beauty standards and how they damage us” (25.4.2022) https://brignews.com/2022/04/25/tiktoks-unrealistic-beauty-standards-and-how-they-damage-us/

6 One Stop Lashes: “5 Most Common Eye Infections With Lash Extensions: (Pictures)” (21.4.2023) https://onestoplashes.com/eye-infections-lash-extensions/

7 The Story of Stuff Project: “The Story of Cosmetics” (21.7.2010) https://www.storyofstuff.org/movies/story-of-cosmetics/

8 American Society of Plastic Surgeons: “Plastic Surgery Societies Issue Urgent Warning About the Risks Associated with Brazilian Butt Lifts” (6.8.2018) https://www.plasticsurgery.org/news/press-releases/plastic-surgery-societies-issue-urgent-warning-about-the-risks-associated-with-brazilian-butt-lifts

9 Rohrich, Rod J., Savetsky, Ira L. & Avashia, Yash J.: “Assessing Cosmetic Surgery Safety: The Evolving Data” (Plast Reconstr Surg Glob Open. 2020 May; 8(5)) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7572219/