KANNANOTTO – Aggressiivisen retoriikan hyväksyminen voi johtaa naisten hiljentämiseen

Aggressiivisen retoriikan hyväksyminen voi johtaa naisten hiljentämiseen

Naisten oikeuksien puolestapuhujat saavat nykyisin tottua säännölliseen mustamaalaamiseen ja parjaamiseen. Etenkin sosiaalisessa mediassa alatyylinen kielenkäyttö, solvaaminen ja jopa uhkailu ovat arkipäiväisiä kokemuksia naisille, jotka puolustavat naisten ja tyttöjen oikeuksia ja turvallisuutta biologisiin faktoihin tukeutuen. Tässä kirjoituksessa tuomme esiin tapoja, joilla naisasiaa ajavia naisia on uhkailtu, leimattu ja häiriköity. Esitämme myös huolemme siitä, että väkivaltaista retoriikkaa viljelevän puheen hyväksynnällä voi olla tosielämän seurauksia.

Sosiaalisen median keskusteluissa käytetään naisasiaa ajavista naisista usein vahvasti latautuneita haukkumasanoja. Solvaukset kuten TERF, transfoobikko, transvastainen, anti-trans, vihaaja, “vermin” (suom. tuholainen), natsi, rasisti ja fasisti ovat varsin yleisiä (1, 2). Keskusteluissa vilisevät myös sanat konservatiivi, persu, vanhoillinen, ääriuskovainen, sievistelijä ja niin edelleen. Vaikka viimeksi mainitut eivät olekaan varsinaisia haukkumasanoja, niidenkin käyttöön on vain yksi motiivi: leimata nainen ahdasmieliseksi kiihkoilijaksi riippumatta hänen varsinaisista poliittisista ja yhteiskunnallisista näkemyksistään ja taustoistaan. Tästä näkökulmasta on ironista, että naisia saatetaan syyttää kirjaimellisesta väkivallasta, jos he esimerkiksi ”väärinsukupuolittavat” jotakuta. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että kutsuu naiseksi sellaista naista, joka kokee olevansa muunsukupuolinen. Naisten voidaan sanoa syyllistyvän vihapuheeseen, jos he eivät usko, että jokaisella ihmisellä on sukupuoli-identiteetti, tai että tuo identiteetti määrittelee ihmisen sukupuolen lisääntymisbiologian sijaan.

Jotkut myös levittävät huhuja siitä, että naiset fantasioivat transihmisten joukkotuholla (3). Syytöksiä tällaisesta murhanhimoisuudesta ja väkivallan toivomisesta transihmisille jaellaan innokkaasti, mutta kun väittämät pyydetään näyttämään todeksi, keskustelu tyrehtyy. Tähän on yksinkertainen selitys: naisasiaan keskittyvät naiset puoltavat naisten oikeuksia, eikä heillä ole halua tai pyrkimystä muiden ihmisryhmien uhkailemiseen tai satuttamiseen. Nykyiset ruohonjuuritason naisasiajärjestöt eivät myöskään saa rahoitusta ääriuskovaisilta tai -oikeistolta, vaikka näitäkin väittämiä toistellaan sosiaalisessa mediassa usein.

Radikaalit transaktivistit ja heidän liittolaisensa lähettävät naisille hyökkääviä ja alentavia kommentteja. Moni nainen on myös saanut tappo- ja raiskausuhkauksia, alastonkuvia, pornoa ja muita vihamielisiä viestejä. Retoriikka vaikuttaa pahenevan päivä päivältä, ja julkista keskustelua aiheesta ei juuri käydä. Tällainen raju kielenkäyttö on kuitenkin laajemmin tarkasteltuna huolestuttavaa, ja vihamielisen liikehdinnän hiljainen hyväksyntä voi olla vaarallista. Naisten satuttamisella mehustelevia kirjoituksia löytyy internetistä paljon (2). Ulkomailla retoriikka on myös koventunut kaltaisiamme naisjärjestöjä ja niitä naisia kohtaan, jotka vastustavat naiseuden ja siihen liittyvän sanaston häivyttämistä.

Aggressiivinen asenne ei ole jäänyt pelkästään sosiaalisessa mediassa huutelun tasolle. Samalla, kun naistaiteilijoiden täysin neutraaleja töitä vedetään myynnistä vihapuheeseen vedoten (4), saavat toiset tahot kaupitella t-paitoja, joissa naisasianaisia nimitellään alatyylisesti (5, 6, 7). Joissain mielenilmauksissa on rakenneltu hirttolavoja, joihin on ripustettu roikkumaan väärinajattelevia naisia esittäviä nukkehahmoja (8, 9). San Franciscossa eräs kirjasto järjesti taannoin tiloissaan transgender-näyttelyn, jossa oli esillä mm. pesäpallomailoja ja kirveitä, ja paita, jossa kehotettiin ”vetämään TERFejä turpaan” (10). Naisasiaa ajaviin naisiin on käyty käsiksi Espanjassa ja Ranskassa (11), ja heitä kohtaan on käyttäydytty uhkaavasti myös Yhdysvalloissa (12, 13). Lontoon Trans Pride-marssilla oli esillä kylttejä, joissa luki ”Tappakaa JK Rowling” (14). Uutisointi aiheesta on kuitenkin ollut vaimeaa, ellei jopa olematonta. Jos vastaavaa olisi tapahtunut esim. BLM-liikkeen aktiiveja vastaan, reaktio olisi saattanut ollut hyvinkin erilainen. On huolestuttavaa, että naisia saa pilkata ja uhkailla, ja hyökätä heitä kohtaan jopa fyysisesti. Myös Naisten rintama ry:stä on kirjoitettu sosiaalisessa mediassa halventavasti. Helsingissä 3. heinäkuuta pidetyn Queer Love & Rage -marssin järjestäjät nostivat Naisten rintama ry:n esiin virallisessa Facebook-postauksessaan. Tapahtuman sivuilla luki: “Naisten rintama ry ja muut terffit painukaa vittuun” (15).

Olemme sitä mieltä, että väkivaltaisen ja loukkaavan puheen hiljainen hyväksyminen on ehdottoman epäeettistä. On huolestuttavaa, että naiset, jotka näkevät sukupuolen biologisena tosiasiana, on leimattu valtamedioissakin viharyhmiksi ja ihmisoikeuksien kieltäjiksi, ja heidät saatetaan yhdistää absurdisti jopa natsismiin ja Yhdysvaltojen MAGA-liikehdintään (16, 17). Valtamedia on osaltaan syyllinen siihen, että julkinen keskustelu aiheesta vääristyy. Vain yksi näkökulma sallitaan, ja toiset mielipiteet leimataan syrjiviksi. Mielipiteiden tai niiden esittäjien leimaaminen ja asioista uutisoimatta jättäminen saavat yhdessä aikaan sen, että naiset eivät uskalla puhua aiheesta julkisesti.

Suomessa vallitsee sananvapaus, joka on yksi demokraattisen yhteiskuntamme tärkeimmistä kulmakivistä. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että näennäisesti valtavirrasta poikkeavia mielipiteitä halutaan vaientaa, joko suoraan tai epäsuorasti (18). Me kannatamme vaikeistakin asioista puhumista ja toivomme, että avointa keskustelua voidaan käydä ilman pelkoa seurauksista, kuten maalittamisesta tai leimaamisesta. Vaikuttaa siltä, että mitkään poliittiset liikkeet eivät lopulta ole immuuneja kuplautumiselle. Vasemmisto- ja liberaalipiireissä tämänhetkinen tulenarka kysymys näyttää olevan sukupuoli-identiteetti. Aiheen maltillinenkin kritisoiminen tulkitaan usein pahantahtoiseksi.

Erilaisia ajankohtaisia ilmiöitä tulisi demokraattisessa yhteiskunnassa pystyä ruotimaan asiallisesti ja kriittisesti. Toivomme, että uutismediat, naisjärjestöt ja muut tahot uskaltaisivat antaa puheenvuoron niillekin naisille ja naisryhmittymille, jotka eivät allekirjoita ajatusta sukupuoli-identiteetistä. Siten selviäisi, että kyseessä ei ole ryhmä vihaisia äärioikeistolaisia, vaan joukko aivan tavallisia naisia, jotka haluavat puhua naisten ja tyttöjen oikeuksien ja turvallisuuden puolesta. Naisten oikeuksien puolustaminen ja biologian tunnistaminen tosiasiaksi ei ole vihaa.

Naisten rintama ry:n hallitus

Lähdeviitteet:

(1) Get the L Out, an advocacy and social group for lesbians
https://lesbian-rights-nz.org/shame-receipts/

(2) Terf Is a Slur, documenting the abuse, harassment and misogyny of  transgender identity politics
https://terfisaslur.com/

(3) Twitter-linkit (alkuperäinen sekä arkistoitu) viestiin, jossa J.K. Rowlingia syytetään transihmisten kansanmurhan kannattamisesta
https://twitter.com/raegun2k/status/1417122708639395841?s=21
https://archive.is/N9qY2

(4) “’Cancelled by the Royal Academy for saying what I believe’: After being banned over just eight complaints about her views on transgender issue, artist Jess De Wahls on why she hopes her ordeal will stop others from facing kangaroo courts” (Daily Mail, 23.6.2021)
https://www.dailymail.co.uk/femail/article-9717989/Cancelled-Royal-Academy-Jess-Wahls-banned-views-transgender-issue.html

(5) https://www.amazon.com/Terfs-T-Shirt-Feminist-Raglan-Baseball/dp/B08G3XJRDQ

(6) https://genjitsustargazingsociety.bandcamp.com/merch/terfs-fuck-off-gss-oversize-shirt

(7) https://www.teepublic.com/de/aufkleber/11163430-fuck-terfs-protect-trans-kids

(8) Arkistoitu Twitter-linkki kuvaan espanjalaisen Carmen Calvon näköisnukesta
https://archive.is/wOZ7s

(9) Twitter-linkki kuvaan “seremoniallisesta TERFin hirttämisestä”
https://twitter.com/t0etag/status/1361003029135245319/photo/1

(10) “San Francisco Public Library Hosts Transgender “Art Exhibit” Featuring Weapons Intended to Kill Feminists” (Deep Green Resistance, 1.5.2018)
https://medium.com/@deepgreenresist/san-francisco-public-library-hosts-transgender-art-exhibit-featuring-weapons-intended-to-kill-3ccb82b34ab

(11) “Trans Allies Physically Attack Feminists at Protests” (4W, 30.6.2021)
https://4w.pub/trans-allies-physically-attack-feminists-at-protests/

(12) “Exclusive: A Saturday Showdown Is in the Works Over Trans Blowup at Wi Spa” (Los Angeles Magazine, 29.6.2021)
https://www.lamag.com/citythinkblog/wi-spa-video/

(13) Twitter-linkki ketjuun, jossa video naisen häiriköinnistä
https://mobile.twitter.com/ggreenwald/status/1411425839196028931

(14) “London Pride parade takes aim at ‘terfs’ and JK Rowling” (The Post Millennial, 29.6.2021)
https://thepostmillennial.com/london-pride-parade-takes-aim-at-terfs-and-jk-rowling?utm_campaign=64466

(15) Facebook-linkki “Queer Love & Rage” -tapahtuman sivulle
https://www.facebook.com/events/319035519716960/

(16) ”The Secret Internet of TERFs” (The Atlantic, 8.12.2020)
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2020/12/reddit-ovarit-the-donald/617320/

(17) Twitter-linkki, jossa avataan Antifa-liikkeen syitä väkivaltaiselle käytökselle
https://mobile.twitter.com/newthoughtcrime/status/1411698226764423170

(18) ”The document that reveals the remarkable tactics of trans lobbyists” (The Spectator, 2.12.2019)
https://www.spectator.co.uk/article/the-document-that-reveals-the-remarkable-tactics-of-trans-lobbyists/amp?__twitter_impression=true