Transnaiset voivat osallistua urheilukisoihin, mutta eivät naisten sarjassa

Kyseinen teksti lähetettiin Helsingin Sanomien Mielipide-palstalle 11.8.2021. Tekstiä ei julkaistu.

Huomioitavaa: alkuperäinen mielipideteksti, johon vastasimme, oli ilmeisesti laadittu tekaistulla nimellä parodiatarkoituksessa. Koska siinä esitetyt argumentit eivät juurikaan eronneet julkisuudessa asiantuntijoiden esittämistä, emme epäilleet tekstin aitoutta.

Transnaiset voivat osallistua urheilukisoihin, mutta eivät naisten sarjassa

Tämä on vastine Oona Karhusen (HS, 9.8.2021) mielipidekirjoitukseen ”Transnaisten osallistumista urheilukisoihin pitää edistää, ei estää,” jonka mukaan transnaisten osallistumista naisten urheiluun on tuettava, ja epäreilun kilpailuedun selvittämistä tärkeämpää on transnaisten sisällyttäminen naisten sarjaan urheilukisoissa. Transnaisten kilpaileminen naisten sarjoissa sulkee kuitenkin kilpailun ulkopuolelle naisia, jotka olisivat muuten saaneet kilpailupaikan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tällä voi olla nuorten naisten urheilu- ja opiskelu-uralle kauaskantoisia seurauksia, koska monelle opiskelupaikka voi aueta nimenomaan urheilustipendin avulla.

Pitkän aikavälin tutkimuksissa on selvinnyt, että transnaisten lihasmassa ja voima pienenevät vain vähän, vaikka he olisivat käyttäneet lääkitystä, joka vähentää testosteronin erittymistä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että transnaisten lihasvoima pysyy naisia korkeammalla tasolla ainakin kolme vuotta hormonihoitojen aloituksen jälkeen. Tämän lisäksi on pystytty todistamaan, että transnaisten läpikäymät hoidot eivät merkittävästi vaikuta heidän luuntiheyteensä ja lihasmassaansa. Nämä tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että transnaisten fyysinen ylivoima on verrattavissa miehiin.

Olympiakomitean säännöt transihmisten osallistumisesta arvokilpailuun ovat epäselvät. Tokion olympialaisissa kilpaili ainakin kaksi muunsukupuoliseksi itsensä kokevaa naispuolista urheilijaa naisten joukkueissa: kanadalainen jalkapalloilija Quinn ja yhdysvaltalainen rullalautailija Alana Smith. Uusiseelantilainen transnainen, painonnostaja Laurel Hubbard, kilpaili kuitenkin naisten sarjassa, vaikka on biologiselta sukupuoleltaan mies. Mielestämme on kyseenalaista, että osa transsukupuolisista osallistujista kilpailee biologisen sukupuolensa sarjassa ja osa ei.

Naisten rintama ry:n kanta on, että transnaiset ovat tervetulleita osallistumaan urheilukisoihin joko biologisen sukupuolensa sarjassa tai erillisessä kolmannessa sarjassa. Transnaisten fyysisen ylivoiman vuoksi naisten sarjaan osallistuminen on epäreilua.

Naisten rintama ry:n hallitus

Tuuli Rasilainen
Maiju Huovila
Outi Kantoluoto
Anne Ruusunen